RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Cokoladne mascarpone kocke

Mascarpone kocke Cokoladne mascarpone kocke Sastojci za biskvit:
  • 2×5 jaja
  • 2×5 kasika secera
  • 2×5 kasika brasna
  • 2×2 kasike kakaa
  • 2x 1/2 praska za pecivo
  • 2x 3 kasike mljevenih oraha
  • 2 dcl cokoladnog mlijeka za vlazenje biskvita
Sastojci za bijeli fil:
  • 500 gr mascarpone sira
  • 200 gr krem sira (abc) ili neki drugi po zelji sirni namaz
Sastojci za cokoladni fil:
  • 500 ml slatkog vrhnja (slatke pavlake)
  • 400 gr cokolade za kuhanje
Cokoladna glazura:
  • 200 gr cokolade za kuhanje
  • 50 gr margarina
  • par kasika ulja
Priprema:
Bjelanca umutiti sa secerom u cvrst snijeg, a potom dodati izmucena zumanca i smjesu dobro ujednaciti.
Dodati brasno sa praskom, kakao i 3 kasike mljevenih oraha.
Tijesto za biskvit istresti u tepsiju (25×40) oblozenu kuharskim papirom.
Peci u rerni na 180°C oko 20 minuta.
Postupak ponoviti sa jos jednim biskvitom.
Pecene biskvite ohladiti.
Mascarpone izmijesati sa krem sirom.
Slatku pavlaku zagrijati zajedno sa cokoladom i mijesati dok se cokolada ne rastopi, te ostaviti da se dobro ohladi.
Biskvit natopiti cokoladnim mlijekom, potom premazati 1/2 mascarpone sira, a preko sira nanijeti cokoladni fil.
Na cokoladni fil staviti drugi biskvit navlazen cokoladnim mlijekom, te preko njega nanijeti bijeli i cokoladni fil.
Cokoladu otopiti na pari sa margarinom i uljem i nanijeti cokoladnu glazuru.
Dekorisati po zelji.
Ostaviti kolac 2 do 3 sata u frizider da se fino stegne i ohladi, a potom ga isjeci na kocke i posluziti.
Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar