( Zdrav i moćan kolač – 1 kocka+čaša jogurta – vrlo zasitan doručak )
Pripremite:
Sastojci za nadjev od žitarica:
Sastojci za nadjev od sira:
Sastojci za nadjev od bundeve:
Nadjev od žitarica:
Namočenim žitaricama bacite vodu, operite ih, prelijte svježom vodom i kuhajte sat i pol. Zatim procijedite, operite i prelijte mlijekom, dodajte sol, šećer, maslac i začine pa kuhajte na laganoj vatri da se mlijeko pokuha. Maknite je s vatre, umiješajte med, zobene pahuljice, mljeveni rogač, sok i koricu od limuna. Poklopite posudu i odložite na stranu da žitarice nabubre i ohlade se. Zapjenite jaja i šećer, umiješajte rezane orahe i krušno brašno pa prelijte po hladnoj smjesi žitarica i dobro izmiješajte.
Nadjev od bundeve:
Bundevu operite, prerežite na pola, uklonite koštice, prelijte s malo ulja, posolite i stavite u nauljeni lim i dodajte 100 ml vruće vode te pecite 30 min na 180˘C. Ohlađenoj bundevi skinite zapečenu kožicu, izvadite meso i usitnite u kašu. Zapjenite žumanjke, jaja, šećer i začin pa umiješajte narančinu koricu, brašno, kašu od bundeve i narezanu kandiranu koricu naranče.
Za nadjev od sira:
Kuhajte 10 min grožđice i brusnice, ocijedite i ohladite. Posoljene bjelanjke stucite u čvrsti snijeg. Izmiješajte sir, vrhnje, vanilija šećer, griz, limunovu koricu, ocijeđene grožđice i brusnice pa primiješajte snijeg od bjelanjaka.
Slaganje:
Kalup veličine 22×38 cm premažite uljem. Kako slažete u kalup listove tijesta, tako svaki poprskajte vrućim maslacem i premažite s 1 i ½ žlicom vrhnja.
Na dno kalupa položite 2 premazana lista tijesta, izlijte nadjev od žita. Položite sljedeća dva premazana lista i izlijte nadjev od sira pa prekrijte s preostala dva premazana lista tijesta. Zatim izlijete nadjev od bundeve, ukrasite kandiranim cedrom ili pistaciom (zelena boja) i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C 50-55 min. Pečenu pitu ohladite u kalupu, narežite na kocke i poslužite. Ako volite slađe, pospite vanilin šećerom Kruna.
Na dno kalupa položite 2 premazana lista tijesta, izlijte nadjev od žita. Položite sljedeća dva premazana lista i izlijte nadjev od sira pa prekrijte s preostala dva premazana lista tijesta. Zatim izlijete nadjev od bundeve, ukrasite kandiranim cedrom ili pistaciom (zelena boja) i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C 50-55 min. Pečenu pitu ohladite u kalupu, narežite na kocke i poslužite. Ako volite slađe, pospite vanilin šećerom Kruna.
Napomena:
U mojim receptima navodim težinu jaja – nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 g s ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 g a drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno a i krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept već se radi odoka tada kolač neda ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jajeta u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u zadnje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja tada ćete trebati umijesto 5 kom 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko i nadam se da će Vam kolač uspijeti a Vi biti zadovoljne. Još jedan savijet, kada radite kolače (ili kuhate) budite
veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar