Sastojci:
Priprema:
Krompir oguliti i skuhati.
Dok je još topao izgnječiti ga pa kad se malo ohladi dodati 125 g putra, 100 g brašna i 25 g griza.
Dodati žumanjak i malo soli.
Tijesto dobro izraditi, napraviti rolnu i podijeliti na 20 jednakih dijelova.
Šljive očistiti pa umjesto košpice stavljati kocku šećera (ja sam stavljala pola kocke).
Praviti knedle tako sto u svaki dio od tijesta koji ste malo rastanjili stavite sljivu, a potom zatvorite tijestom sljivu.
Potom knedle spustajte u kljucalu vodu.
Kuhajte ih u malo posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Odmah ih uvaljati u pržene prezle i posuti malo kristal šećerom.
Prezle
mozete proprziti na malo putera ili margarina, sa dodatkom cimeta.
Sluziti i uzivati.
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar