RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Kolac sa sirom i divljim sumskim jagodama

kolac sa sirom i jagodama1 Kolac sa sirom i divljim sumskim jagodama
















Sastojci:
  • 6 jaja (vecih) 
  • 125 g. brasna + jos jedna zlica brasna
  • 75 g. putra
  • 50 g. mljevenog kokosa
  • 375 g. sumskih jagoda
  • 1 velika zlica skrobnog brasna
  • 1 zlicu brasna 
  • 500 g. kravljeg kremastog sira 40 % masnoce
  • 300 g secera
  • 2 vanili secera
  • naribana korica od 2 neprskana limuna
  • 2-3 zlice limunovog soka
  • 1 mala zlicica secera u prahu 
Priprema pod 1:
1 jaje odvoji, bijeljanjak ostavi u frizider, 125 grama brasna, 30 g secera, putar na tanke snite izrezati, zumanjak i 1 zlicu veliku vode sjediniti i sve zajedno izmijesati.
Pod od torta forme namazati maslacem i pobrasnavi. Tijesto sa daske za tijesto koje ste pobrasnavili, razvaljati u jedan krug te ga staviti u torta formu prosijeka 24-25 cm.
Tijesto par puta probiti sa vilicom i 15 minuta staviti u frizider.
Priprema pod 2:
Formu namazati (obruc forme) sa masnocom i pobrasnjaviti.
Polu peceno tijesto posuti sa kokosovim brasnom, sumske jagode poslagati na to tako da dobro pokrije pod forme.
1 zlicu brasna i 1 zlicu skrobnog brasna izmijesati.
2 jaja odvojiti od bijeljanka, onaj bijeljanjak iz frizidera dodaj i izradi bijeljanjak.
Sir dodaj u tu bijeljanjak smijesu. 2 zumanjka, 3 cijela jaja, 300 g. secera, vanili secer i priredjeno brasno (obadve vrste), limunovu naribanu koricu, sok od limuna. Sve zajedno dobro izraditi mikserom i 25 g. secera dodaj jos u tu kremu.
Kompletnu masu istresi u tu formu sa sumskim jagodama. Masu poravnaj da bude glatka .
U ugrijanu pecnicu 175 C 55 minuta peci.
Peceni i ohladjeni kolac odvojiti lagano od ruba forme te ostaviti na podu od forme da se hladi.
Sa secerom u prahu posipati i sluziti.
Napomene: Kolac je prekrasan i jako ukusan, isplati se trud od 2 ½ sata.
Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar