RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Kiflice i cinnamon rolls od istog tijesta

Kiflice Kiflice i cinnamon rolls od istog tijesta


















Tijesto:
  • 900 gr. brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 2 kasike suhog kvasca
  • prstohvat soli
  • 200 gr. secera u prahu
  • 200 ml. ulja
  • 450 ml. mlakog mlijeka
Fil za kiflice:
  • eurokrem ili marmelada
Fil za cinnamon rolls:
  • 2 kasike putera
  • 2 kasike secera u prahu
  • 2 kasike smedjeg secera
  • malo cinnamon (cimeta)
Preliv za cinnamon rolls:
  • 200 gr. secera u prahu
  • 2 kasike soka od limuna
  • 4-5 kasika vrhnja za slag (tecni slag) ili mlijeka
Priprema:
Od gore navedeni sastojaka zamjesite tijesto.
Istresite na pobrasnjenu povrsinu, podjelite na dva dijela, primjesite tijesto i oblikujte u lopte.
Dvije posude namazite sa malo ulja pa u njih stavite pripremljeno tijesto.
Posude zamotajte u vrecice i pustite da tijesto izraste.
Kad je tijesto izraslo istresite na pobrasnjenu povrsinu ali nemojte ponovo mjesit tijesto.
Rastanjite rukama koliko mozete pa razvite tanje nego za krofne.
Tijesto za kifle razvijate da bude okruglo, a za cinnamon rolls kao oval ili pravougaonik.
Tijesto za kiflice isjecite na trokutove i na svaki trokut (siri dio) stavite fil.
Zamotajte od sireg djela prema uzem i redajte u nauljenu tepsiju.
Prekrite kiflice i pustite da odstoje bar 5 minuta u tepsiji.
Kad su odstajale stavite u hladnu pec pa ukljucite na 350F-180C .
Pecite dok kiflice nedobiju finu bojicu.
Gotove kiflice namazite puterom, malo prohladite pa pospite secerom u prahu.
Dok se kiflice peku pripremite cinnamon rolls.
Tijesto istresite na pobrasnjenu povrsinu, rastanjite rukom pa razvite tanje nego za krofne.
Puter otopite, dodajte mu oba secera i cinnamon (cimet) pa izmutite.
Razvijeno tijesto namazite pripremljenom smjesom pa motajte sa jedne strane do pola pa onda sa druge strane tako da dobijete 2 rolata.
Rasjecite izmedju rolata pa svaki rolat isjecite oko 1-2 prsta sirine.
Redajte u nauljenu tepsiju, prekrite krpom i pustite da odstoje u tepsiji.
Pecite u vec zagrijanoj peci dok rolls nedobiju finu bojicu.
Maknite ih iz peci, ostavite bar 5 minuta na sobnoj temperature da se prohlade.
Izmutite navedene sastojke za preliv pa nasarajte ih po vrhu ili kasikom nanesite smjesu na svaku rolnu.
Prijatno!
Cimet rolnice Kiflice i cinnamon rolls od istog tijestaKiflice sa dzemom                                                                                                                  

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar