RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Ekmek kadaif

Ekmek kadaif Ekmek kadaif

















Sastojci i priprema:
Konačno napravila, probala, ukus zadovoljava …
Za promjene koje bi ja napravila od recepta koji sam koristila napisat ću na kraju…
Sastojci:
  • 500 grama kadaifa
  • 125 grama maslaca
Fil:
  • 250-300 grama oraha
  • 1 l mlijeka plus 2 dcl
  • 4 žumanjca
  • 1 jaje
  • 8 kašika brašna
  • 3 kašike griza
  • 10 kašika šećera
  • 2 vanilije šećer
  • 125 grama maslaca
Agda:
  • 3 šolje od 200 ml šećera
  • 2 šolje vode
  • 2 kašike soka od limuna
Šlag:
  • 250 ml vrhnja za šlag
Način pripreme:
Kadaif složiti u tepsiju veličina od prilike 30×20, maslac isjeći na tanke ploške i poredati preko kadaifa tako će se pri zagrijavanju ravnomjerno otopiti na kadaifu. Peči ga na 15o stepeni oko 35 minuta. Ovdje sam odstupila od recepta po kojem se kadaif kraće pekao, a na većoj temperaturi.
Pripremiti zaljev po mjeri dok se kadaif peče, neka se ohladi i kad je kadaif pečen nakon desetak minuta polako ga redom zalijete. Nakon toga na njega nanesete jednu trećinu oraha. Po receptu se trebalo odmah zaliti medjutim ja to nikad ne radim kako bi mi kadaif ostao razabran nego nakon nekoliko minuta s tim da bih ja ovdje povećala količinu vode za jednu šolju jer mi je bilo malo zaljeva.
Krema:
Staviti litar vode da se zagrije, sa šećerom i van.šećer umutiti jaje i žumanjke, dodati brašno,griz i sve to polako sasuti u mlijeko skuhati kao puding. Kad se malo ohladi dodati maslac i umutiti mikserom. Možda sam ja stavljala malo manje kašike griza i brašna pa bi ih idući puta malo više punila ili jednostavno ako stavljam ravne oduzela ovih 200 ml mlijeka da bi dobila malo gušči fil koji bi ljepše stojao na kolaču. Fil nanesete na kadaif i onda kad se ohladi stavite u frižider na malo duže hlađenje. Nakon hlađenja na fil nanesete drugu trećinu oraha.
Još ostaje šlag koji umutite i poslije nanesete na kremu, imate i mogućnost da izbjegnete šlag tako da od preostala 4 bjelanjka napravite snijeg kao za šampitu ili ipak ovaj lakši naćin sa šlagom. Na šlag stavite treću trečinu oraha i sve u svemu dobijete veliki i ukusan kolač sa promjenama ili ne, meni su više promjene zbog estetike.
Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar