Sastojci za biskvit:
Preliv:
Krema:
Način pripreme:
Za biskvit, u većoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so, pa ostavite sa strane.
U malu posudu stavite maslac, ulje, kakao prah i vodu, pa stavite na šporet da prokuha. Kad je prokuhalo skinite sa vatre, pa lagano umiješajte u suhe sastojke, na samom kraju dodajte jaje, mlaćenicu/mlaćenicu napravite tako da u mlijeko ukapate malo soka od limuna,to je u stvari zamjena za mlaćanicu jer teško da ćete je naći/ i ekstrakt vanilije koje ste prethodno umutili u maloj posudi. Tijesto dobro izmiješajte da bude glatko i bez grudvica, a zatim sve izlijete u tepsiju u koju ste stavili pek papir i blago ga pomastili uljem,pecite na 180 stepeni 15-20 minuta.
Kad je biskvit gotov još vrućeg ga izbodite sa drškom od kašike i ostavite da se prohladi, napravite preliv dok se kolač hladi.
U malu posudu stavite mslac, kakao i mlijeko da prokuha. Skinite sa vatre, dodajte šećer u prahu i malo ekstrakta vanilije, dobro promiješajte, pa prelijte preko mlakog kolača. Ostavite da se kolač potpuno ohladi i upije preliv.
Za kremu izmiješajte mlijeko, brašno i šećer, pa stavite na srednje jaku vatru na šporet da prokuha Kad je krema prokuhala, pustite da kuha sedam minuta stalno miješajući. Na kraju umiješajte vanilija ekstrakt, i ostavite da
se potpuno ohladi. Preko kreme stavite plastičnu foliju da se ne bi stvorila korica.
Kad je krema potpuno hladna, u posudi pjenasto umutite maslac mikserom, dodajte kremu i kokos pa sve dobro izmiksajte.
Kremu premažite preko ohlađenog biskvita, a kolač pospite kokosovim brašnom i ostavite da se ohladi.
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar