Sastojci:
Potrebna su jaja s ljuskom teška oko 70 g po kom.
Kompot:
Kuhajte 5 min 250 ml vode, 50 g šećera, 2 cm korice cimeta, 3 klinčića, sok i korica 1 neprskanog limuna, 50 ml ruma, 1 kg očišćenih šljiva i prstohvat soli.
Šljive ocijedite, ohladite, a sok kompota ostavite za kasniju upotrebu.
Šljive ocijedite, ohladite, a sok kompota ostavite za kasniju upotrebu.
Tijesto:
Nadjev:
Glazura:
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 180°C. Kalup veličine 22×38 cm namastite i pospite brašnom. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijate i pomiješajte s mljevenim orasima. Posoljene bjelanjke stucite u čvrsti snijeg. Pjenasto stucite omekšani maslac, šećer, žumanjke i 6 žlica soka od kompota. Zatim naizmjenice umiješajte smjesu brašna i snijeg od bjelanjka. Tijestom napunite kalup, pospite s 3 žlice rezanih oraha, posložite ocijeđene šljive i pospite preostalim orasima, pa pecite 30 min. Pečeni vrući biskvit prelijte s 300 ml ohlađenog soka od kompota.
Želatinu namočite u hladnu vodu. Izmiješajte obje vrste sira, šećer, sol i začine pa umiješajte ribanu čokoladu i sjeckane orahe. Zagrijte preostali sok od kompota i otopite ocijeđenu želatinu. Dvije žlice kreme od sir umiješajte u želatinu pa sve umiješajte u kremu od sira.Stucite dobro ohlađeno slatko vrhnje u čvrsti šlag i umiješajte u kremu pa premažite biskvit.
Zakuhajte slatko vrhnje, začin i maslac, umiješajte usitnjenu čokoladu i orahe te prelijte po kolaču. Odložite kolač 4 sata u hladnjak, zatim režite toplim nožem na ploške/Kruna.
Zakuhajte slatko vrhnje, začin i maslac, umiješajte usitnjenu čokoladu i orahe te prelijte po kolaču. Odložite kolač 4 sata u hladnjak, zatim režite toplim nožem na ploške/Kruna.
Napomena:
U mojim receptima navodim težinu jaja – nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 g s ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 g a drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno a i krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept već se radi odoka tada kolač neda ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jajeta u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u zadnje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako
imate ova najmanja jaja tada ćete trebati umijesto 5 kom 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko i nadam se da će Vam kolač uspijeti a Vi biti zadovoljne. Još jedan savijet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar