RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Ploske sa sljivama

Ploske sa sljivama Ploske sa sljivamaSastojci:
Potrebna su jaja s ljuskom teška oko 70 g po kom.
Kompot:
Kuhajte 5 min 250 ml vode, 50 g šećera, 2 cm korice cimeta, 3 klinčića, sok i korica 1 neprskanog limuna, 50 ml ruma, 1 kg očišćenih šljiva i prstohvat soli.
Šljive ocijedite, ohladite, a sok kompota ostavite za kasniju upotrebu.
Tijesto:
  • 80 g maslaca, 120 g šećera u
  • prahu, 5 žumanjaka, 80 g mljevenih
  • oraha, 150 g glatkog brašna
  • 2 žličice BIO praška za pecivo
  • 2 žlice tamnog kakaa
  • 5 bjelanjaka, prstohvat soli
  • 6 žlice rezanih oraha
  • 6 žlica + 300 ml soka od kompota
Nadjev:
  • 5 listića želatine, 80 ml soka
  • kompota, 300 g sira maskarpone
  • 300 g ABC svježeg krem sira
  • prstohvat soli, 120 g sitnog šećera
  • po ¼ žličice cimeta i klinčića u prahu
  • 5 žlica grubo ribane čokolade
  • 3 žlice rezanih oraha
  • 300 ml slatkog vrhnja
Glazura:
  • 100 ml slatkog vrhnja, 30 g maslaca
  • po ¼ žličice mljevenog klinčića i
  • cimeta, 120 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice rezanih oraha
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 180°C. Kalup veličine 22×38 cm namastite i pospite brašnom. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijate i pomiješajte s mljevenim orasima. Posoljene bjelanjke stucite u čvrsti snijeg. Pjenasto stucite omekšani maslac, šećer, žumanjke i 6 žlica soka od kompota. Zatim naizmjenice umiješajte smjesu brašna i snijeg od bjelanjka. Tijestom napunite kalup, pospite s 3 žlice rezanih oraha, posložite ocijeđene šljive i pospite preostalim orasima, pa pecite 30 min. Pečeni vrući biskvit prelijte s 300 ml ohlađenog soka od kompota.
Želatinu namočite u hladnu vodu. Izmiješajte obje vrste sira, šećer, sol i začine pa umiješajte ribanu čokoladu i sjeckane orahe. Zagrijte preostali sok od kompota i otopite ocijeđenu želatinu. Dvije žlice kreme od sir umiješajte u želatinu pa sve umiješajte u kremu od sira.Stucite dobro ohlađeno slatko vrhnje u čvrsti šlag i umiješajte u kremu pa premažite biskvit.
Zakuhajte slatko vrhnje, začin i maslac, umiješajte usitnjenu čokoladu i orahe te prelijte po kolaču. Odložite kolač 4 sata u hladnjak, zatim režite toplim nožem na ploške/Kruna.
Napomena:
U mojim receptima navodim težinu jaja – nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 g s ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 g a drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno a i krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept već se radi odoka tada kolač neda ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jajeta u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u zadnje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja tada ćete trebati umijesto 5 kom 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko i nadam se da će Vam kolač uspijeti a Vi biti zadovoljne. Još jedan savijet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.
Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar