RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

San od višanja i čokolade

san odvišanja i čokolade San od višanja i čokoladeSastojci i priprema:
(peći u limu 38×40-oko 40 min na 150°.)
Kora:
  • 10 bjelanjaka
  • 8 kašika šećera
  • 10 kašika brašna
  • 3 vanilin šećera
  • pola peciva
  • prstohvat soli
  • 100 gr sjeckane čokolade
Bjelanjke pjenasto umutiti sa prstohvatom soli. Dodati im secer i nastaviti mutiti mikserom. Dodati brasno pomjesano sa pola praska za pecivo, vanilu secer i cokoladu isjeckanu. Promjesati zlicom ne mikserom da bi se šam od bjelanjaka zadrzao. Koru ispeci na 150° u vecem plehu  38×40 prethodno da je oblozen papirom za pecenje. Peci oko 40 minuta do zlatno rumene povrsine kore. Pecenu koru ohladiti, i rasjec na 2 djela.
Krema br. 2:
  • 1 tegla kompota višanja
  • 1 puding od vanilije
  • 2 vanilin šećera
  • 50 gr šećera
  • 2 kašike gustina
Skuhat puding, gustin i oba šećera u soku.
Dodat višnje, sjedinit i odmah sasut na pola kore.
Krema br. 1:
  • 10 žumanjaka
  • 150 gr šećera
  • 2 pudinga vanilije
  • 7 dl mlijeka
  • 100 gr čokolade
  • 3 vanilin šećera.
  • 250 gr maslaca
Skuhat u mlijeku umućene žumanjke, puding i oba šećera.
Neka se zgusne, dodat čokoladu.
Ohladit i dodat maslac. Sjedinit kremu.
Glazura:
  • 100 gr čokolade
  • 0,5 dl ulja
Redati: pola kore-krema br.2-drugi dio kore-krema br.1.
Prelit kolač glazurom i dobro ohladit. Isjeci kolac na kocke i posluziti.
Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar