RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Margita kocke

margita kocke Margita kocke















Sastojci za testo:
  • 6 belanaca
  • malo soli
  • 200 gr. kristal šećera
  • 2 kašike oštrog brašna
  • 200 gr. mlevenih oraha
Za kremu:
  • 6 žumanaca
  • 250 gr. kristal šećera
  • 150 gr. margarina
  • 100 gr. čokolade za kuvanje
  • 4 kašike mleka
  • 2 kašike ruma
Priprema testa:
Belanca sa malo soli mikserom utuči u čvrst sneg, dodati šećer i dalje mikserom mutiti da postane glatka smesa.
Na kraju dodati mlevene orahe i brašno i varjačom umutiti.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 17cm. x 30 cm. namazati margarinom, obložiti papirom za pečenje kojeg isto namazati margarinom i posuti prezlima.
Testo od belanaca i oraha staviti u tepsiju i izravnati.
Staviti peći u zagrejanu rernu na 190 stepeni i peći 30 minuta.
Kada je testo pečeno, ne okretati, nego ga zajedno sa papirom za pečenje izvaditi na ravnu površinu i pomoću 2 ravne lopatice prebaciti sa papira za pečenje na tacnu za posluživanje.
Priprema kreme:
Žumanca sa šećerom penasto umutiti, dodati mleko i rum, te staviti na paru. Kada se šećer otopi, dodati na kockice izlomljenu čokoladu.
Kuvati na pari 10-ak minuta, dok ne ostane trag od varjače na dnu posude.
Kremu ostaviti da se malo prohladi i u mlaku kremu mikserom umutiti 100 gr. margarina, te pustiti da se ohladi.
U ohlađenu kremu dodati još 50 gr. razrađenog margarina.
Testo dobro poprskati rumom i kašikom nanositi kremu, te svaku šnitu ukrasiti sa polovinama ili četvrtinama oraha. ( 24 šnite veličine 4,25 cm. x 5 cm.).
Može se odmah rezati na šnite i naravno, poslužiti.
Napomene: Recept star najmanje četrdeset godina, izašao u nekim novinama Praktična žena, Bazar ili Svijet. Krema mi je uvek zadavala problema i godinama je usavršavam, pa sam valjda na kraju uspela dobiti kremu da ne bude previše margarinasta, a sa druge strane da ne klizi na sve strane. A kolač ko stvoren za ove prohladne dane.
Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar