Za kremu:
Priprema testa:
Belanca sa malo soli mikserom utuči u čvrst sneg, dodati šećer i dalje mikserom mutiti da postane glatka smesa.
Na kraju dodati mlevene orahe i brašno i varjačom umutiti.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 17cm. x 30 cm. namazati margarinom, obložiti papirom za pečenje kojeg isto namazati margarinom i posuti prezlima.
Testo od belanaca i oraha staviti u tepsiju i izravnati.
Staviti peći u zagrejanu rernu na 190 stepeni i peći 30 minuta.
Kada je testo pečeno, ne okretati, nego ga zajedno sa papirom za pečenje izvaditi na ravnu površinu i pomoću 2 ravne lopatice prebaciti sa papira za pečenje na tacnu za posluživanje.
Priprema kreme:
Žumanca sa šećerom penasto umutiti, dodati mleko i rum, te staviti na paru. Kada se šećer otopi, dodati na kockice izlomljenu čokoladu.
Kuvati na pari 10-ak minuta, dok ne ostane trag od varjače na dnu posude.
Kremu ostaviti da se malo prohladi i u mlaku kremu mikserom umutiti 100 gr. margarina, te pustiti da se ohladi.
U ohlađenu kremu dodati još 50 gr. razrađenog margarina.
Testo dobro poprskati rumom i kašikom nanositi kremu, te svaku šnitu ukrasiti sa polovinama ili četvrtinama oraha. ( 24 šnite veličine 4,25 cm. x 5 cm.).
Može se odmah rezati na šnite i naravno, poslužiti.
Napomene: Recept star najmanje četrdeset godina, izašao u nekim novinama Praktična žena, Bazar ili Svijet. Krema mi je uvek zadavala problema i godinama je usavršavam, pa sam valjda na kraju uspela dobiti kremu da ne bude previše margarinasta, a sa druge strane da ne klizi na sve strane. A kolač ko stvoren za ove prohladne dane.
Na kraju dodati mlevene orahe i brašno i varjačom umutiti.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 17cm. x 30 cm. namazati margarinom, obložiti papirom za pečenje kojeg isto namazati margarinom i posuti prezlima.
Testo od belanaca i oraha staviti u tepsiju i izravnati.
Staviti peći u zagrejanu rernu na 190 stepeni i peći 30 minuta.
Kada je testo pečeno, ne okretati, nego ga zajedno sa papirom za pečenje izvaditi na ravnu površinu i pomoću 2 ravne lopatice prebaciti sa papira za pečenje na tacnu za posluživanje.
Priprema kreme:
Žumanca sa šećerom penasto umutiti, dodati mleko i rum, te staviti na paru. Kada se šećer otopi, dodati na kockice izlomljenu čokoladu.
Kuvati na pari 10-ak minuta, dok ne ostane trag od varjače na dnu posude.
Kremu ostaviti da se malo prohladi i u mlaku kremu mikserom umutiti 100 gr. margarina, te pustiti da se ohladi.
U ohlađenu kremu dodati još 50 gr. razrađenog margarina.
Testo dobro poprskati rumom i kašikom nanositi kremu, te svaku šnitu ukrasiti sa polovinama ili četvrtinama oraha. ( 24 šnite veličine 4,25 cm. x 5 cm.).
Može se odmah rezati na šnite i naravno, poslužiti.
Napomene: Recept star najmanje četrdeset godina, izašao u nekim novinama Praktična žena, Bazar ili Svijet. Krema mi je uvek zadavala problema i godinama je usavršavam, pa sam valjda na kraju uspela dobiti kremu da ne bude previše margarinasta, a sa druge strane da ne klizi na sve strane. A kolač ko stvoren za ove prohladne dane.
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar