RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Čokoladna baklava

Sastojci:
cokoladna baklava1 Čokoladna baklava
Iz Kuhinje Jasmine Kustura-Kalem
  • 1 paket jufke
  • 250 gr. mljeveni oraha
  • 100 gr. sjeckani oraha
  • 200 gr. mljevene cokolade
  • 3 kasike secera
  • 3 kasike griza
  • rendana korica limuna
Za prskanje jufke:
  • 200 ml. ulja
  • 100 ml. kisele vode
Pola putera za preliv baklave.
50 gr. otopljene cokolade za poprskat baklavu
Agda:
  • 1 kg secera
  • 750 ml. vode
Priprema:
Kiselu vodu i ulje stavit na pec da prokuha pa maket sa peci da se prohladi.
Sve navedene sastojke za fil pomijesat.
Uzet jednu jufku i poprskat je mjesavinom ulja i kisele vode.
Stavit pletecu iglu ili nesto drugo 5 cm. od pocetka jufke i preklopit preko igle ili tog neceg.
Preko preklopljenog djela sipat fil pa motat koru ,ali ne previse zatezat.
Vrh igle naslonit na ivicu tepsije i jufku nabirat (guzvat) na igli.
Iglu izvuc i tako pripremljene rolne redat jednu do druge.
Puter istopit (ja sam puteru dodala 1 kasiku ulja) pa cetkom nanijela na svaku rolnu.
Isjeci na komade pa pec na 180 C.
Skuhat agdu pa gotovu baklavu zalit toplom agdom.
Rastopit cokoladu i poprsak preko baklave.
Ja sam pola poprskala a pola ostavila jer neznam da li ce moji muski volit sa cokoladom odozgo.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar