RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Mađarska medena pita

Madjarska slatka pita Mađarska medena pitaSastojci i priprema:
Sta da vam pricam o ovoj piti, mislim da fotka sve kaze ukus je slatko-kiselkast sto ako prija za nepce a ujedno i jako lepo izgleda a sto je najbitnije ima bas dosta kolaca…
Pravila sam ga po Alikinom receptu sa bloga ,,Mamina jela,, posjetite njenu stranicu i svasta nesto cete pronaci.
Ovu pitu sam jednom pravila sa pekmezom od kajsije, a drugi put sa pekmezom od jagode i moram da kazem da mi je sa kajsijom isfilovan ovaj kolac puno ukusniji, dobije tu slatko-kiselkastu notu…Moram da priznam da nikada nisam cula za ovu pitu iako imam ovdje dosta prijateljica madjarica, juce poslepodne sam jednoj od njih bas pricala kako cu praviti ovu pitu, cak i ona kaze da ju nikada nije napravila ali ovih dana i ona ce isprobati….Probajte napraviti ovu pitu, stvarno nista nije tesko a videcete svidece vam se jako…
Testo:
  • 2 jajeta
  • 30 gr maslaca ili margarina
  • 3 vrhom pune kašike meda
  • 3 kašike mleka
  • 150 gr šećera
  • 450 gr mekog brašna
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • ribana korica od 1 limuna
Krem:
  • 6 dcl mleka
  • 6 punih supenih kašika griza
  • 200 gr šećera
  • 200 gr maslaca ili margarina
  • kašikica ekstrata od vanile
  • i još 7 do 8 kašika marmelade od kajsije
Priprema:
Med, maslac, jaja, šećer, mleko i limunovu koricu staviti u plasticnu zdelu i izmiksati. Dodavati brašno i umesiti rukom testo. Testo će vam izgledati jako rastresito ali nemojte dodavati više tečnosti. Stavite ga na radnu površinu, dva tri puta premesite rukama i dobićete jedno meko i glatko testo.
Testo umotati u najlon foliju da se ne osuši i ostaviti najmanje 1 sat da se odmori.
Podeliti testo na 4 dela. Svaki deo testa razviti u tanku koru dimenzija 30*20 cm i peci na poledjini tepsije,tepsiju podmazite i pospite brasnom. Peći na 180 stepeni oko 5 minuta.
Korice mozete razvijati direktno na tepsiji ili ako hocete svaku mozete razviti na masnom papiru, ja licno uvek ove kore razvijam na pobrasnjenoj radnoj povrsini, namotam ju na oklagiju i prebacim na tepsiju…
Ispod pečene kore prodjite dugačkim nožem da se odvoji od tepsije, zbog meda se malo lepe,koru onda lagano nozem sjurite na radnu povrsinu. Ispecite i ostale kore.
Za fil u vrelo mleko sipeti griz i kuvati na tihoj vatri. Čim počne da dobija gustinu dodati šećer i vanilu. Kuvati oko desetak minuta pa ostaviti da se skroz ohladi.
Penasto umutiti maslac, dodavati griz i dalje mutiti mikserom.
Filovati preko prve kore polovinu kreme,staviti drugu koru, namazati ju pekmezom, staviti trecu koru, premazati kremom, na kremu ide cetvrta kora, posuti kolac secerom u prahu. Ostavite da prenoći mada se lepo seče i bude mekana i već posle nekoliko sati. Ja sam ju vec posle 1,5 h isprobala bila je vec meka i jako ukusna…
Možete na kolac staviti ako hocete i cokoladnu glazuru.
Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar