RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Betika

kolac sa kupinama1 BetikaSastojci:
  • Potrebna su jaja s ljuskom teška po 70 g (XL)
Tijesto:
  • 150 g maslaca
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 6 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • ribana korica i sok 1 neprskanog limuna
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 60 g rezanih oraha
  • 1 čajna žlica začina za medenjake
  • 1 žličica BIO praška za pecivo
  • 90 g glatkog brašna
  • 6 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 8 žlica marmelade od kupina
  • sok 1 većeg limuna
Nadjev:
  • 6 listića želatine
  • 300 ml mlijeka
  • 70 g šećera
  • 2 žlice meda
  • po ¼ žličice cimeta i klinčića u prahu
  • 200 g naribanih krušaka
  • 3 žlice čokolade u prahu
  • 40 g škrobnog brašna
  • par zrna soli
  • 200 g mljevenih prženih lješnjaka
  • 500 ml slatkog vrhnja
Za ukras:
  • grilaž i šećerne perlice
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 180°C. Kalup veličine 20×36 cm obložite papirom za pečenje.
Otopite na pari usitnjenu čokoladu i maslac. Mljevene lješnjake, rezane orahe i koricu od limuna pomiješajte s prosijanim brašnom, praškom za pecivo i začinima. Posoljene bjelanjke stucite u čvrsti snijeg. Izmiješajte žumanjke i šećer u gustu smjesu. Utucite otopljenu čokoladu pa umiješajte naizmjenice smjesu od brašna i snijeg od bjelanjka. Kalup napunite tijestom i pecite 30 min, zatim nakon 10 min izvadite biskvit iz kalupa. Sutradan ga prerežite na dva lista i premažite marmeladom zakuhanom sa sokom limuna .
Želatinu namočite u hladnu vodu. Škrobno brašno otopite s malo mlijeka. Ostatak mlijeka, sol, začine, šećer i med zakuhajte, maknite s vatre, umiješajte naribane kruške i miješajući kuhajte 4 min. Potom umiješajte otopljeno škrobno brašno, čokoladu u prahu, mljevene lješnjake i miješajući kuhajte 1 min. U rashlađenu kremu umiješajte dobro ocijeđenu želatinu. Čim se krema počne stvrdnjavati, stucite ohlađeno slatko vrhnje u čvrst šlag i umiješajte ga u kremu. Biskvitne listove premažite s kremom, složite jedan na drugi i kolač odložite 2 sata u hladnjak. Potom kolač pospite grilažem i sitnim šećernim perlicama. Toplim vlažnim nožem narežite kolač na lijepe komade, a do posluživanja držite ga u hladnjaku/Kruna.
Napomena:
U mojim receptima navodim težinu jaja – nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 g s ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 g a drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno a i krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept već se radi odoka tada kolač neda ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jajeta u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u zadnje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja tada ćete trebati umijesto 5 kom 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko i nadam se da će Vam kolač uspijeti a Vi biti zadovoljne. Još jedan savijet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.
Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar