Sastojci:
Tijesto:
Nadjev:
Za ukras:
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 180°C. Kalup veličine 20×36 cm obložite papirom za pečenje.
Otopite na pari usitnjenu čokoladu i maslac. Mljevene lješnjake, rezane orahe i koricu od limuna pomiješajte s prosijanim brašnom, praškom za pecivo i začinima. Posoljene bjelanjke stucite u čvrsti snijeg. Izmiješajte žumanjke i šećer u gustu smjesu. Utucite otopljenu čokoladu pa umiješajte naizmjenice smjesu od brašna i snijeg od bjelanjka. Kalup napunite tijestom i pecite 30 min, zatim nakon 10 min izvadite biskvit iz kalupa. Sutradan ga prerežite na dva lista i premažite marmeladom zakuhanom sa sokom limuna .
Otopite na pari usitnjenu čokoladu i maslac. Mljevene lješnjake, rezane orahe i koricu od limuna pomiješajte s prosijanim brašnom, praškom za pecivo i začinima. Posoljene bjelanjke stucite u čvrsti snijeg. Izmiješajte žumanjke i šećer u gustu smjesu. Utucite otopljenu čokoladu pa umiješajte naizmjenice smjesu od brašna i snijeg od bjelanjka. Kalup napunite tijestom i pecite 30 min, zatim nakon 10 min izvadite biskvit iz kalupa. Sutradan ga prerežite na dva lista i premažite marmeladom zakuhanom sa sokom limuna .
Želatinu namočite u hladnu vodu. Škrobno brašno otopite s malo mlijeka. Ostatak mlijeka, sol, začine, šećer i med zakuhajte, maknite s vatre, umiješajte naribane kruške i miješajući kuhajte 4 min. Potom umiješajte otopljeno škrobno brašno, čokoladu u prahu, mljevene lješnjake i miješajući kuhajte 1 min. U rashlađenu kremu umiješajte dobro ocijeđenu želatinu. Čim se krema počne stvrdnjavati, stucite ohlađeno slatko vrhnje u čvrst šlag i umiješajte ga u kremu. Biskvitne listove premažite s kremom, složite jedan na drugi i kolač odložite 2 sata u hladnjak. Potom kolač pospite grilažem i sitnim šećernim perlicama. Toplim vlažnim nožem narežite kolač na lijepe komade, a do posluživanja držite ga u hladnjaku/Kruna.
Napomena:
U mojim receptima navodim težinu jaja – nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 g s ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 g a drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno a i krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept već se radi odoka tada kolač neda ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jajeta u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u zadnje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja tada ćete trebati umijesto 5 kom 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko i nadam se da će Vam kolač uspijeti a Vi biti zadovoljne. Još jedan savijet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki
kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar