RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Crno bijeli kolač sa kokosom

Čokoladni kolač od kokosa Crno bijeli kolač sa kokosom
Sastojci za biskvit:
  • 1 šolja brašna-od 240 ml
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • 1 šolja šećera
  • malo soli
  • 50 grama maslaca
  • ¼ šolje ulja
  • ½ šolje vode
  • 2 kašike kakaoa
  • 1/4 šolje mlaćenica
  • 1 jaje
  • ½ kašičice ekstrakta vanilije
Preliv:
  • 2 kašike maslaca
  • kašika kakao praha
  • 3 kašike mlijeka
  • šolja šećera u prahu
  • malo vanilija ekstrakta
Krema:
  • šolja mlijeka
  • 5 kašika brašna
  • 1 ¼ šolje šećera
  • šolja maslaca na sobnoj temperaturi
  • ½ šolje kokosovog brašna
Način pripreme:
Za biskvit, u većoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so, pa ostavite sa strane.
U malu posudu stavite maslac, ulje, kakao prah i vodu, pa stavite na šporet da prokuha. Kad je prokuhalo skinite sa vatre, pa lagano umiješajte u suhe sastojke, na samom kraju dodajte jaje, mlaćenicu/mlaćenicu napravite tako da u mlijeko ukapate malo soka od limuna,to je u stvari zamjena za mlaćanicu jer teško da ćete je naći/ i ekstrakt vanilije koje ste prethodno umutili u maloj posudi. Tijesto dobro izmiješajte da bude glatko i bez grudvica, a zatim sve izlijete u tepsiju u koju ste stavili pek papir i blago ga pomastili uljem,pecite na 180 stepeni 15-20 minuta.
Kad je biskvit gotov još vrućeg ga izbodite sa drškom od kašike i ostavite da se prohladi, napravite preliv dok se kolač hladi.
U malu posudu stavite mslac, kakao i mlijeko da prokuha. Skinite sa vatre, dodajte šećer u prahu i malo ekstrakta vanilije, dobro promiješajte, pa prelijte preko mlakog kolača. Ostavite da se kolač potpuno ohladi i upije preliv.
Za kremu izmiješajte mlijeko, brašno i šećer, pa stavite na srednje jaku vatru na šporet da prokuha Kad je krema prokuhala, pustite da kuha sedam minuta stalno miješajući. Na kraju umiješajte vanilija ekstrakt, i ostavite da se potpuno ohladi. Preko kreme stavite plastičnu foliju da se ne bi stvorila korica.
Kad je krema potpuno hladna, u posudi pjenasto umutite maslac mikserom, dodajte kremu i kokos pa sve dobro izmiksajte.
Kremu premažite preko ohlađenog biskvita, a kolač pospite kokosovim brašnom i ostavite da se ohladi.
Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar