Ako ste veliki zaljubljenik u dizana testa kao ja, a posebno ona slatka ovaj ce vam se recept sigurno dopasti, verujte mi ja sam ovaj slatkis sama pojela. Nisam mogla da stanem samo sam odvajala listic po listic testa dok nije sve nestalo i morala sam odmah da pecem drugi….Fantastican spoj cimeta i dizanog testa, moram da kazem da mi se posebno dopao donji deo gde je otopljen cimet i secer, dok sam jela jedva sam cekala da dodjem do tog lepljivog i slatkog dela….Ovih dana ga cesto napravim, odlican je uz jutarnju ili poslepodnevnu kaficu…
Recept imate i na blogu ,,Zaboravljene poslastice,, i kod Gage na blogu ,,Moje grne,,
Testo:
- 370 g brašna + 2 kašike
- 30 g šećera
- kesica suvog kvasca
- pola kašičice soli
- 60 g maslaca
- 80 ml mleka
- 60 ml vode
- 2 jajeta sobne temperature
- 150-200 g šećera
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- pola kašičice muskatnog oraščića
- 60 g maslaca otopljenog dok ne pobraoni
Nadošlo testo malo umesiti sa još dve kašike brašna, pa ga izručiti na brašnom posuti radni sto. Rastanjiti testo oklagijom u oblik pravougaonika, debljine nekih pola centimentra. Metalnu, četvrtastu modlu za hleb obložiti papirom za pečenje. U šerpici otopiti maslac i pustiti ga da potamni, pa ga ravnomerno četkicom razmazati po testu. Posuti šećerom pomešanim sa cimetom i muskatnim oraščetom SLIKA 1. Iseći testo uzduž na šest jednakih traka SLIKA 1 i naslagati ih jednu na drugu SLIKA 2, pa onda ovu gomilu popreko preseći na šest manjih pravougaonika SLIKA 3. Slagati pravougaonike u modlu za hleb jedan do drugog SLIKA 4 i ostaviti da stoji na toplom još pola sata.
Rernu zagrejati na 180 C. Peći nekih 30 minuta, dok lepo ne potamni. Ostaviti da se prohladi, a zatim kidati parčiće i poslužiti.
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar