RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Pita sa sirom i orasima

Franjina pita Pita sa sirom i orasimaSastojci i priprema:
Ovu pitu sam pravila pre sigurno 3 meseca a nikako da vam objavim recept, moram da priznam da sam i zaboravila na nju  sto neznaci da kolac nevalja, nego je bozanstven. Kako sam ja ljubitelj kolaca sa sirom i orasima ovo je dobitna kombinacija, preukusna, prhka pita. Pravila sam ju po Masaterinom receptu, u trenutku kada sam pronasla recept i kada sam htela da napravim kolac, nisam imala 500 gr sira nego 250 gr naseg domaceg sira, tako da sam ja fil od sira prepolovila, zato je taj deo malo tanji i ukus je opet bio prosta fantazija…
Testo:
  • 4 žumanca
  • 200 g šećera
  • 200 g margarina
  • 320 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
Nadev od orasa:
  • 150 g mlevenih orasa (ili maka)
  • 80 g šećera
  • 2-3 kasike ruma
Nadev od sira:
  • 500 g svežeg sira
  • 4 belanca
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kasike oštrog brašna
Testo:
Umesiti testo – brašno, prašak za pecivo, šećer i malo omekšali margarin mešati dok margarin ne postane mrvičast, dodati jedan po jedan žumanjak i mesiti dok ne dobijete glatko testo.
Testo podeliti na dva dela, jedan deo staviti u frizider, a drugi u zamrzivač.
Nadev od orasa: orase (ili mak) pomešati sa šećerom pa preliti rumom i dobro izmešati.
Nadev od sira: Belanke izmiksati u sneg uz dodatak pola količine šećera. Kad je sneg čvrst dodati preostali šećer, vanilin šećer i oštro brašno. Na kraju lagano umešati sir.
Nakon što je testo odležalo u frizideru, razvaljati ga u pravougaonik veličine kalupa (cca 22×30 cm) pa staviti na dno podmazanog kalupa.
Preko testa ravnomerno rasporediti nadev od orasa, a preko njega nadev od sira. Preko sira naribati zamrznuti komad testa.
Peći 30-35 minuta na 180 st.C. dok ne porumeni.
Ohladiti i posuti šećerom u prahu.
Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar